Solamar » Specials » Zeilvakanties middelandse zee
Solamar: Informatie van A tot Z

Alles wat u wil weten over zeilen op de Middelandse Zee

Alles wat u wil weten over zeilen op de Middelandse Zee Een serie artikelen over de verschillende soorten zeilvakanties in Griekenland, Turkije en Kroatië, plus de voor- en nadelen van zo'n zeilvakantie. Ervaring is niet per sé vereist! Lees hier alles over zeilen op de Middellandse Zee.

Zeilen op de Middellandse Zee

De Middellandse Zee is al jaren een zeer geliefde bestemming bij zeilers. Ook niet-zeilers schepen steeds vaker in voor een zeiltocht door dit gebied. Met een boot kun je aanleggen in schattige haventjes, of voor anker gaan in een verborgen baaitje. Veel mooie plekken in het Middellandse zeegebied zijn alleen per boot bereikbaar. In Turkije weten ze al langer dat een boot de beste manier is om dit gebied te verkennen. Het is daar een traditie om de azuren kust per zeilschoener te bezichtigen. Deze traditie wordt ook wel 'blue cruise' genoemd.

Verschillende soorten zeilvakanties: Boot huren, flottieljezeilen, meezeilen en zeilcruises

Er zijn verschillende soorten zeilvakanties. Meezeilvakanties en zeilcruises vereisen geen zeilervaring. Je 'stapt op' bij een zeilboot en laat je simpelweg rondvaren. De zeilcruise is daarbij wat meer op verwennerij en relaxen gericht. Het meezeilen is vaak iets sportiever. Bij een zeilcruise wordt er bijvoorbeeld voor je gekookt, bij meezeilen doe je dat zelf. Voor een vakantie in een flottielje is enige zeilervaring vereist, want je bestuurt je eigen boot. Toch sta je er niet helemaal alleen voor. Je boot is onderdeel van een groep schepen die dezelfde route aflegt, onder begeleiding van een flottieljeleider. Deze leider biedt waar nodig ondersteuning, tips en ervaring. Voor de meest ervaren zeiler is het bareboat varen ook een optie. Hierbij bestuur je een eigen boot én bepaal je zelf waar je gaat en staat. Wie wil zeilen in Griekenland, Turkije of Kroatië, hoeft niet ter plekke een boot te huren. Je boekt je complete vakantie gewoon in Nederland. Veel organisaties bieden een volledig verzorgde zeilvakantie aan. Soms spreken de flottieljeleiders ook Nederlands.

Populaire zeilgebieden in de Middellandse Zee

Vooral Griekenland, Turkije en Kroatië zijn populaire vaargebieden. Griekenland kent zeer veel bijzondere zeilgebieden, zoals de eilanden van Dodekanesos, de Sporaden, de Golf van Korinthe en de Ionische Golf. In de Ionische golf is vooral het eiland Levkas een belangrijke pleisterplaats voor jachten. Kroatië is te verdelen in drie belangrijke zeilgebieden: het Noordelijk Adriatisch gebied, het Centraal Adriatisch gebied en het Zuid-Adriatisch gebied. In het centraal Adriatisch gebied ligt het nationale park Kornati, dat uit maar liefst 148 eilanden bestaat. Bekende vaargebieden in Turkije zijn onder andere de Golf van Fethiye, de Golf van Hisaronu, en de Golf van Gokova. Maar ook buiten Griekenland, Turkije en Kroatië kun je zeilen. Ook in Spanje en Italië worden zeilvakanties georganiseerd.

Zeilen op de Middellandse Zee, iets voor mij?

Lijkt een zeilvakantie op de Middellandse Zee je wat? Vraag je je af welke vakantie het best bij je past? Wil je weten of je zeilervaring voldoende is voor een flottielje of bareboat vakantie? In deze serie artikelen staat de info die je zoekt!
Meezeilen op de Middellandse Zee. Iets voor mij?

Meezeilen op de Middellandse Zee. Iets voor mij?

Een zeilvakantie in de Middellandse Zee. Voor anker in kleine baaitjes, zwemmen in kristalhelder water.. Hét recept voor een droomvakantie! Maar heb je daar geen zeilervaring voor nodig? Nee! Enkele v…
Blue cruise, iets voor mij?

Blue cruise, iets voor mij?

Wil je de Middellandse Zee ontdekken per zeilschip, maar dan op de luxe manier? Dan is een blue cruise misschien wel iets voor jou. Tijdens zo'n zeilcruise word je rondgevaren en in de watten gelegd.…
Flottieljezeilen of bareboat zeilen. Iets voor mij?

Flottieljezeilen of bareboat zeilen. Iets voor mij?

Voor vele zeilers is het een droom om nog eens op de Middellandse zee te zeilen. Maar wat als je twijfelt of je wel genoeg ervaring hebt? Of als je nog niet zeker weet wat bij je past, bareboat of flo…
Gepubliceerd door Solamar op 07-04-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • En.wikipedia.org/wiki/Lefkada
  • http://www.berendbotje.com/flottielje/vragen-en-antwoorden-flottieljezeilen
  • http://www.nu-zeilen.nl/vaargebieden/griekenland/zeilgebieden-griekenland/
  • http://www.watersportalmanak.nl/artikel/kroati-watersport
  • http://www.wishfulsailing.com/flottielje-zeilvakantie/spanje/
  • http://www.bqyachting.com/flottieljezeilen
  • http://www.berendbotje.com/flottielje/vragen-en-antwoorden-flottieljezeilen
Schrijf mee!